ملک الشعرای بهار و مدایح آیینی
بسمه تعالی
ملک الشعرای بهار و مدایح آیینی
چکیده
دین اسلام که از سرچشمۀ اندیشه و هدایت حضرت خداوند و اهل بیت (علیهم السّلام) است , جاویدان و کامل است . و بنده های الهی را , در گناه , دشواری , عجیبی , فریبندگی و نا آگاهی های زندگی دنیا , سوی سعادت هر دو جهان می برد . در اشعار آیینی ِ ملک الشّعرای بهار , نکته ها , ویژگی ها و کمال وجود ِ حضرت خداوند و حضرات اهل بیت (ع) بیان می شود . و حضرت خداوند را در میان تمام معشوق ها , زیبا ترین می داند . و تنها معبود و دارای قدرت بی پایان و عادل ترین وجود در تمام امور و به ویژه امتحان های زندگی , معرفی می کند . و توکّل قلبی و عملی فرد را به حضرت خداوند در تمام لحظه ها , فرصت ناب و واجب , معرفی می کند تا به عزّت در دو جهان رسد . همچنین ملک الشّعرای بهار , پیامبر اسلام (ص) را دارای اندیشۀ کامل الهی و استثنائی بیان می کند که دین کامل اسلام را در جهان فراگیر کرده است و حتّی امروز دشمن های پیامبر اسلام (ص) نیز به جایگاه ماندگار و والای دین مبین اسلام و حضرت امین (ص) اعتراف می کنند . شاعر آیینی استاد بهار , با اشاره به واقعۀ غدیر خم , تنها ولایت علوی (ع) را همان ولایت محمدی (ص) و در حقیقت , ولایت الهی می داند . و مصلحت اندیشی , ایثارگری و جهاد های علوی (ع) را باعث بقای دین الهی , در گمراهی و انحراف های صدر اسلام معرفی می کند و اسلام تا قیامت کبرا , ماندگار خواهد بود . همچنین ملک الشّعرای بهار , حضرت فاطمۀ طاهره (ع) را دارای اندیشۀ کامل الهی و الگوی شرم الهی و عفّت برای مسلمان ها و مؤمن ها معرفی می کند . استاد بهار , شهادت امام حسین بن علی (ع) و واقعۀ کربلا را به خاطر کینه توزی پس از غدیر خم می داند و عاشورا را به تمام مکان ها و زمان ها , تعمیم می دهد و یاری رساندن به امام حسین شهید (ع) و نماد حسین (ع) های زمانه را نه در گفتار , بلکه در جهاد عملی می داند و یزید و نماد یزیدیان زمانه را خوف آور , مکّار و فریبندۀ جامعۀ اسلامی معرفی می کند . و " ترس از جان " , " ریاکاری " و " منفعت طلبی " را پدید آور کربلای صدر اسلام می داند . و حتّی باعث تکرار کربلا در زمان های پس از نینوا معرفی می کند . استاد محمّد تقی بهار , به دانش بی پایان امام رضا (ع) اشاره می کند و ایشان را آغازگر جنبش های بزرگ علوم اسلامی می داند . و کسب ولایت و خوشنودی امام هشتم (ع) را ولایت پذیری و رضایت حضرت خداوند معرفی می کند . شاعر آیینی ملک الشّعرای بهار , به مقام امام مهدی (عج) می پردازد و هدف از ظهور و قیام ایشان را غلبه بر دشمن های الهی و اهل بیت (ع) و به ویژه دشمن های امام حسین (ع) می داند . و با ظهور امام قائم (عج) , عدالت کامل الهی و سعادت بشریّت در دو جهان رخ خواهد داد .
واژه های کلیدی : مدح اهل بیت , اندیشه اهل بیت
مقدمه
محمّد تقی ملک الشّعرای بهار از شاعر های بزرگ قرن معاصر و از قصیده سُرایان ماندگار ادبیّات پارسی در سبک بازگشت ادبی است . ایشان از شاعران برجستۀ آیینی است که در جوانی , ملک الشّعرای آستان قدس رضوی (ع) شد . دیوان سرود ه های این شاعر ماندگار با اشعار آئینی ناب, تزیین شده است . در زیر , سیمای تابناک حضرت خداوند و حضرات اهل بیت (ع) را , غیر از امام ششم (علیه السّلام) که مجزّا در مقالۀ دیگر به آن پرداخته ام , در دیوان استاد محمّد تقی ملک الشّعرای بهار , بررسی می کنم .
حضرت خداوند :
ای نبرده کسی به کنه تو راه
تاری و دیو و اورمزد و اله
تمام آفریده های دو جهان , به دانش و معرفت بی پایان و اسرار آمیز حضرت یزدان به صورت کامل نخواهند رسید . و راز ِ ذات حضرت خداوند , بر آفریده های خدا , مکشوف نیست , مگر با خواست حضرت توحید .
که خدا شاهدیست هرجایی
لیک رخ بسته از تماشایی
امّا حضرت خداوند , زیباترین معشوق ِ پنهان و همیشگی ِ کائنات است . و تصمیم حضرت یزدان , بر پوشیدگی و راه بی پایان عشق الهی است .
کسب کردم به معرفت قدری
که رسیدم به قرب لاادری
ملک الشّعرای بهار , عقل و معرفت ِ مؤمن های الهی و خویشتن را را در مدّت زندگی , مجهول معرفی می کند . و قرب و کمال های انسانی را تنها , خداوند اَعلَم و اعظم می داند .
آری , پس از سال ها , محمّد تقی ملک الشّعرای بهار به این حقیقت می رسد :
ارزش و جایگاه واقعی ِ بنده های الهی را تنها خداوند اقدس , می داند و تأیید می کند .
اصل هستی و فرع هستی , اوست
آن وجودی که می پرستی , اوست
آری , حضرت خداوند والاترین وجود و حاکم و مالک ِ تمام اُمور است . و تنها معبود هر دو جهان می باشد . و منبع زیبایی آفریده های جهان , وجود پرستیدۀ حضرت خداوند است. و نه تنها در امور کلّی جهان , بلکه در موارد به ظاهر فرعی نیز حضرت خداوند , صاحب و مختار مطلق است .
قوه ای هست فوق جمله قوی
منقسم در تمامت اشیا
حضرت خداوند , از تمام زمان ها و مکان ها , آگاه است . و قدرت و توانایی مطلق و بی پایان حضرت توحید بربلند ترین قلۀ هستی است . و ذرّه ای در جهان نیست که حضرت خداوند , دربارۀ آن آگاهی و توانایی نداشته باشد .
قوۀ کائنات ازو باشد
کائنی نیست کان جز او باشد
هر که زان قوه بیش همره داشت
قدرت ِ دو جهان , تنها در اختیار حضرت خداوند است . و هر آفریدۀ حضرت حق که تنها بر حضرت یزدان توکّل کند , در زندگی دنیوی و اُخروی , جایگاه , عزّت و نعمت الهی بیشتری دارد .
هست این رشته نردبان وجود
که بدان می کند وجود , صعود
آری , هدف از زیستن و راز کمال ِ بنده های الهی , توکّل بر قدرت و وجود ِ حضرت یزدان است تا به قلب و ارادۀ مطلق الهی , قَرب بیشتر و والاتری پیدا کند .
هر که در این سفر سبکبار است
راهش آسان و سهل و هموار است
وان که سنگین دل است و سنگین بار
ندهندش به قرب حضرت , بار
باید دلبستگی زندگی دنیا را از اندیشه و قلب , پاک کرد تا حضرت یزدان تو را در مسیر زندگی تأیید کند در حالیکه طمع ورزی همواره با اندیشه و قلب ما در پیکار است .
این جهان همچو نقش پرگارست
همه چیزش ز عدل هموار است
ملک الشّعرای بهار به نکتۀ عمیقی اشاره می کند :
ظاهر دنیا و زندگی دنیوی , فریبنده است. امّا در معنا و حقیقت , قانون ِ عدالت مدار حضرت یزدان برای تمام موجودات هستی وجود دارد . و در پیشگاه حضرت یزدان , مورد حساب ِ جزا یا عذاب خواهد بود .
همه چیزش ز روی عدل نکوست
هر کسی آن کند که درخور اوست
هر فرد که عمل خوب انجام دهد , جواب نیکو از جانب حضرت خداوند , دیر یا زود به او خواهد رسید . همچنین در مورد عمل بد نیز جواب به واسطۀ عدالت الهی , بد خواهد بود . و این عدل حضرت یزدان است که در ظاهر آشفته و پیچیدۀ دنیا , موجودات و بنده های الهی به وسیلۀ آن , آزمایش می شوند .
می رود خلق سوی زیبایی
زاد ره , همت و شکیبایی
آن که را همت و شکیب کم است
به گمانش که ره سوی عدم است
ملک الشّعرای بهار دربارۀ عاقبت ِ زندگانی مخلوقات الهی می فرماید :
ظاهر زندگانی , " فریبنده " و " تردید آور " است . امّا هر فرد که دارای اندیشۀ بی کران دربارۀ نور خداوند ودارای تعقّل صبور است سوی زیبائی ها و کمالات حُسنای الهی می رود . که هدف از آفرینش موجودات زنده , جُز این زیبایی , نخواهد بود . اما بنده های عجول و سطحی نگر , به اشتباه , خود به دست خویش , زندگی را فنا پذیر و پوچ خواهند یافت .
بلکه غیر از جهان بهشتی نیست
همه خوب است و هیچ زشتی نیست
در ادامه ملک الشّعرای بهار به نکتۀ مهمی اشاره می کند :
در اجتماع انسانی , عنصر " زشتی " وجود ندارد و همۀ آفریده ها و انسان ها در" ذات " و " ریشه" ی آفرینش الهی , عنصر " زیبائی , خوبی و نیکویی " را دارند . و اعتقاد به زیبایی مطلق ِ حضرت خداوند و هستی , تمام لحظه ها را بهشت دل ها و اندیشه ها می کند .
عیب از آنجاست کاوستاد نخست
درس بد داد و راه باطل جست
پس دلیل " بدی کردن انسان ها " چیست ؟
ملک الشّعرای بهار اعتقاد دارد :
تربیت درست خانوادگی و اجتماعی در زمان های کودکی و نوجوانی در میان جامعه های انسانی , بر مبنا و پایۀ صحیح دینی و توحیدی نیست و جامعه را به قدرت طلبی و طمع و فخر فروشی می بَرد .
آری , انسان ها نیاز مند تربیت گر توحیدی هستند .
اگر این کین و آز را ابلیس
نفکندی به مغز های خسیس
...
غم نبودی به و چون نبودی غم
زیستی دیرزادۀ آدم
در ادامه , محمّد تقی ملک الشّعرای بهار می فرماید :
شیطان رجیم نیز عامل اصلی دیگر است و از تربیت ناصحیح خانواده ها و جامعه ها , دنیا را سوی بدی هدایت خواهد کرد و انسان ها را به طمع و خود پرستی خواهد بُرد . و اگر طمع ورزی و کینه توزی و برتری خواهی در جامعه بشریّت نباشد , حضرت خداوند , زندگانی جاوید بهشتی را که در کتاب درخشان قرآن به مؤمنین و مؤمنات وعده داده است را , تحقّق خواهد داد .
حضرت محمد امین (ص) :
سر خیل انبیا که صفات او
حیران نموده عقل مجرد را
اندیشۀ عقلانی پیامبر اسلام (ص) , کامل و استثنائی است و برتر از تمام انبیای الهی و حتّی اندیشمند های دنیا در تمام زمان ها و مکان ها است .
حق از ازل به مهر و ولای او
با خلق بسته عهد مؤکد را
حضرت خداوند در هنگام آفرینش جهان , عاشق وجود ِ حضرت امین (ص) و تآیید گر ِ ولایت کامل محمدی (ص) شده است . و بشر را به عاشقی و پذیرش ِ سرپرستی او را پس از حضرت یزدان تآکید می کند . و عشق رسول اعظم (ص) , شاهراه رسیدن به عشق حضرت خداوند و تأیید شدن از جانب ِ قلب حضرت یزدان است .
قانون او گرفت همه گیتی
چون تندباد , وادی و فدفد را
از صدر اسلام تا زمان قیامت , دین اسلام (ص) در جهان به سرعت فراگیر می گردد . و گنجینۀ دین اسلام , قانون محکم الهی و احمدی (ص) است . و جهان , تسلیم و اعتراف به حقّانیت دین ناب اسلام (ص) دارد .
برداشت حجب ز روی دادار
پیغمبر ما به وجه احسن
ملک الشّعرای بهار , به اندیشۀ پیامبر اعظم (ص) اشاره می کند :
آری , شناخت حضرت توحید دشوار و شامل حجاب های فریبنده و پیچیده است . امّا حضرت احمد (ص) , منبع شناخت صحیح و غیر مُنحرف و کاشف کامل ِ بطن الهی و راز های ِ وجود حضرت یزدان است .
واقعۀ درخشان غدیر خم :
گوید آن کاو را منم مولا , علی مولای اوست
زینهار از طاعت او گر کسی سر در کند
اطاعت و ولایت پذیری مؤمنین از امام علی (ع) آن چنان ارزشمند است , که اطاعت از حضرت خداوند و پیامبر اسلام (ص) . و این فرمودۀ صریح پیامبر اسلام (ص) درحجّة الوداع است .و راه صحیح اسلام , تشیّع علوی (ع) است .
آن کش اندر غدیر خم یزدان
داد دیهیم دین و خاتم داد
حضرت خداوند , ولایت خویش را برای همیشه در غدیر خم ,پس از رسول الله (ص) به امام علی (علیه السلام) داد . و دین اسلام را عزّت بخشید و کامل کرد .
حضرت امام علی ( علیه السّلام ) :
بولحسن آنکه بدو فضل به انجام رسید
وآنکه بنهفت توان فضل وی امروز کجاست
امام علی (ع) , نهایت رحمت و بخشندگی و نماد " کامل ترین بنده " است . و خلاف ِ وجود دشمن های بسیار در زمان زندگانی و حتّی پس از شهادت ایشان , امروز در تمام جهان و و حتّی درجهان اسلام در میان اهل سنّت نیز همه به فضیلت ها و ولایت آن امام هُمام (ع) , اعتراف می کنند .
شد ز روشن دل او روز مخالف تاری
شد ز تیغ کج او دین خداوندی راست
به خواست الهی , قلب پاک و تابناک امام حیدر (علیه السّلام) مظهر عرفان درخشان ِ الهی و غالب بر باطن سیاه ِ دشمن های اسلام است . و ماسوی الله , از نور ایشان به هدایت الهی می رسند . همچنین , جهاد های علوی (ع) در صدر اسلام , موجب پایداری و بقای دین اسلام در مقابل با کافر ها و مشرک ها است .
آنکه بر جای نبی بستر آفت بگزید
لاجرم بعد نبی صدر خلافت او راست
بعد از وفات پیامبر اعظم (ص) در میان یاران حضرت احمد (ص) هیچ فرد جز حضرت علی (ع) از لحاظ ایثار و جانفشانی به ویژه در زمان هجرت شبانۀ پیامبر (ص) به مدینه , لیاقت ِ ولایت یزدانی را ندارد .
علی عالی اعلا ابوالحسن حیدر
که شد صحیح ز فضل تو روزگار سقیم
دین الهی در صدر اسلام به ویژه پس از وفات پیامبر اکرم (ص) با انحراف های زیادی روبرو شد , امّا رحمت و بخشش و اَعمال جهادی و ایثار امام علی مرتضی (ع) , اسلام حقیقی را از گمراهی و فساد , نجات داد .
بر آسمانۀ قهرت پی مصالح دین
به کلک فکرت گر نقطه ای شود ترسیم
امام علی بن ابیطالب (علیه السّلام) , " دقّت " و " دانش " بی کران در مصلحت ها و تصمیم های دینی و اجتماعی و اعتقادی داشت و موجب بقای دین اسلام شده است و دین اسلام , به وسیله ی ایشان , به کمال رسیده است .
حضرت صدّیقه (علیها السّلام) :
بر همه اسرار حق ضمیرش آگاه
عنوان از نام او به نامۀ اسرار
حضرت طاهره (ع) , چنان در دانش الهی کامل است که اسرار ِالهی عالَم غیب را , بزرگترین کاشف است . و راز های خدایی در احادیث و تعالیم حضرت طاهره (ع) است .
عصمت , چرخست و اوست اختر روشن
عفت , بحر است و اوست گوهر شهوار
حضرت فاطمه (ع) روشن ترین و والاترین ِ پرهیزگار ها و نماد کامل شرم نفسانی و عفّت الهی است . و الگوی کامل ِ مؤمنین و مؤمنات است .
حضرت امام حسین (علیه السّلام ) :
جورها کردی از اول در حق پاکان ولیکن
در حق آل پیمبر جور را یکباره کردی
...
سوختی از آتش کین خانۀ آل علی را
وایستادی بر سر آن آتش و نظاره کردی
در ادامه , شاعر آیینی ملک الشّعرای بهار از روزگار ستمگر و سرنوشت غم انگیز و امتحان های الهی امّا نورانی ِ فرستاده های عظیم الهی و اولیاء الله و پیامبر اسلام (ص) و خاندان پاک ایشان به ویژه شهید آل محمد (ص) امام حسین (ع) یاد می کند .
در اینجا ملک الشّعرای بهار به نکتۀ مهمّی اشاره می کند :
دشمن های امام علی (علیه السّلام) , دشمنی و کینۀ آن حضرت (ع) را از زمان واقعۀ درخشان غدیر خَم و حتّی در زمان امامت ایشان و جانشینی و خلافت ایشان پس از رسول الله (ص) , در اندیشه و اعمال خویشتن بُروز دادند . تا اینکه در دشت نینوا , سیّدالشّهدا امام حسین (ع) را که امام بر حق ّ ِ مسلمان ها و شیعیان و شبیه ترین فرد به مولای متّقیان امام علی (علیه السّلام) بود را , با بی رحمی فراوان به همراه خاندان پاک و یاران تابناک و مظلوم آن امام هُمام (ع) به مقام والای شهادت , رساندند . آری , حضرات اهل بیت (ع) , به ویژه امام علی بن ابیطالب ( علیه السّلام ) و امام حسین ( علیه السّلام ) , برای حفظ دین الهی ِ اسلام و برای الگوی جهاد مسلمین در برابر دشمنان اسلام و تشیّع , سختی های فراوان کشیدند و به مقام درخشان شهادت رسیدند .
وز دروغ گندۀ " یا لیتنا کنا معک "
شاه دین را کوک و زینب را جگرخون می کنند
در ادامه , ملک الشّعرای بهار به نقد سوگواری های ریاکارانۀ ماه محرّم و نقد سوگ برخی از مردم شهر " ری " که شعار : " ای حسین (ع) , ای کاش ما همرا ه تو بودیم " را در محرّم الحرام 1298 سَر می دادند , می پردازد و به نکتۀ مهمّی اشاره می کند :
عزادار واقعی , در عمل باید به یاری و دفاع از حضرت سیدالشهدا (ع) و نماد ِ حسینیان زمانه بپردازد . زیرا مردم کوفه که در زمان واقعۀ کربلا نیز چند هزار نامۀ بیعت با امام حسین ( علیه السلام ) نوشتند , در عمل و یاری از آن امام (ع) , ترس جان داشتند و تنها با زبان به یاری حضرت سیدالشهداء (ع) و شهید های تابناک نینوا پرداختند و در حقیقت , " دروغ گو " و موجب " تصمیم و حرکت ِ " کاروان امام حسین ( علیه السلام ) از مدینه به کربلا شدند . و در حقیقت , موجب مصیبت های اسرای کربلا و به ویژه حضرت زینب (علیها السلام ) بودند . آری , تنها عنصر " جهاد و شهادت عملی " است که به یاری امام شهید های دو عالَم حسین (ع) و شهید های تابندۀ کربلا و نماد حسینیان زمانه می آید .
آری " جهاد و شهادت عملی " است که به یاری ِ تمام ائمه ی اطهار (ع) در زمان لزوم ِ جهاد در تصمیم آن نور های ِ امامت , و همچنین به یاری ِ قیام گران راستین شیعه و شهید های والا مقام در تمام زمان ها و مکان ها می آید .
بر یزید زنده می گویند , هردم صد مجیز
پس شماتت بر یزید مردۀ دون می کنند
آری , بنابر حدیث امام ششم جعفر صادق (علیه السّلام) که فرمودند : " کُلُّ یَومٍ عاشورا و کُلُّ أرضٍ کَربَلا" به معنای : " همه روزها عاشورا و همه زمین ها کربلاست " *1 . باید طاغوت و یزید زمانه را شناخت و او را با امر به معروف و نهی از منکر , اصلاح کرد . و در صورت اصلاح نشدن ِ آن طاغوت ِ شهوت پرست , مانند سیّدالشّهدا امام حسین (ع) باید مخالفت و جهاد کرد .
شاعر آیینی , ملک الشّعرای بهار به نکته ای ماندگار اشاره می کند :
برخی عزادار های عاشورایی زمانه , مانند مردم کوفه در زمان واقعۀ نینوا هستند .
و با زبان به یزید بن معاویه , شماتت و نفرین می کنند . درحالیکه , نماد ِ یزید ها و طاغوت ها و مفسد های زمانۀ خویش را برای منفعت یا از ترس جان و یا هر دو عنصر , در میدان عمل , مخالفت نمی کنند . و حتّی برخی , به خاطر منفعت دنیوی به تشویق و چاپلوسی آن نماد یزید زمانه , طاغوت و مفسد می پردازند .
خود اسیرانند در بند جفای ظالمان
بر اسیران عرب این نوحه ها چون می کنند؟
عزادار های ریاکار نینوا , بر اسیر های شام اشک می ریزند . در حالیکه خلاف ظاهر , در باطن ِ امر , نماد یزید ِ عصر و یزیدیان زمانه , آن عزادار ها را فریب می دهند و ستم می کنند . و در دام دنیا طلبی و ظاهر بینی گرفتار می کنند . و آن جامعۀ زیر یوغ ِ یزید زمانه و یزیدیان زمانه , به مسیر " ذلّت بی دینی " خواهد رفت !
حضرت امام رضا ( علیه السّلام ) :
حکمت شرع و دین به فکرت اوست
فکرت دیگران به تقلید است
ملک الشّعرای بهار , اندیشۀ عالم آل محمّد (ص) امام رضا (علیه السّلام) را ایجاد گر , پند دهنده , اصولی و کامل می داند . و سایر مسلمان ها اگر هم به پیشرفت در علوم و معارف توحیدی و دینی رسیده اند , تنها از راه تقلید از دانش و مقام استثنائی ِ امامت حضرت ثامن الحجج (ع) است .
کز کید زمانه در رنجم
نیست غم کز ولای او شادم
آری , ولایت الهی ِ امام هشتم (ع) غالب بر غم و اندوه قلب ها است و ولایت توحیدی ِ آن امام هُمام (ع) و اندیشۀ صحیح رضوی (ع) و اسلامی , هر مسلمان را سوی نیک اندیشی و امید واری همیشگی به سرنوشت و زندگانی دنیوی و اخروی می بَرد .
________________________________________________________________________________________________
*1 شریعتی،کتاب " حسین وارث آدم "، ص ۴۹
" این ولی الله این اکسیر اعظم این امام
خاک شو تا زر شوی , این کشتن این برداشتن "
آری , امامت و ولایت رضوی (ع) , همچون اکسیر است و فرد مؤمن را از فنای دنیوی نجات می دهد و سوی زندگی جاودان ِ بهشت الهی می برد .
همچنین در عشق امام هشتم (ع) , قلب ِهر مؤمن که به خاکساری برسد آنگاه حضرت یزدان و امام رضا (ع) قلب او را زرّین می کند و پاداش می دهد .
گر رضای حق جویی رو بجو رضایش را
هر که در دل افرازد رایت ولایش را
راز رسیدن به رضایت و خشنودی خداوند , کسب رضایت ِ شمس الشّموس امام رضا (ع) خواهد بود . و ولایت پذیری از آن امام هُمام (ع) , عزّت معنوی و مقام و جایگاه والایی دارد .
حضرت امام مهدی (عج) :
بنده شو به درگه شه وانگاه
کوس پادشاهی و تمکین زن
هر فرد ِبا ایمان که بنده و مطیع ولایت الهی ِ امام زمان مهدی (عج) گردد , پادشاه و صاحب دنیا و آخرت خواهد بود .
بر بساط دادگری پا نه
بر کمیت کینه وری زین زن
هدف از امامت ِ حضرت مهدی (عج) , عدالت الهی خواهد بود . و امام مهدی (عج) عاملان و باز ماندگان ِ دشمنان حضرت خداوند و ائمۀ اطهار (ع) به ویژه امام حسین (ع) و شهید های عظیم و اسیر های نورانی کربلا را به اطاعت خواهد آورد . و در میان اوصیای حضرت یزدان , این مقام ِ امام مهدی (عج) است که دین اسلام را در آخرالزّمان , از آلودگی ها و تباهی های اجتماعی , پاک خواهد کرد .
کیش اورمزد به کار آور
بیخ آهریمن خود بین زن
حدود هزار سال است که امام عصر (عج) در غیبت کبری قرار گرفته است و بر خلاف ظاهر در باطن امر , از دین حضرت یزدان , جُز کبر و ستم نمانده است . و ظهور امام زمان مهدی موعود (عج) , موجب برپایی ِ حقیقت و باطن ِ دین ناب اسلام خواهد گشت . و شیطان و شیاطین را در آخرالزّمان , نابود خواهد کرد .
نتیجه
سُروده های دینی ملک الشّعرای بهار , ادیبانه , ناب و دارای اصول و نکته های اسلامی است . و راه حضرت خداوند و مسیر و اعمال اهل بیت (ع) را الگوی زیستن معرفی می کند . و هدف پایانی ِ دین اسلام و تمام ادیان الهی و مهم ترین هدف زندگی انسان ها این است که : باید ولایت پذیری الهی ِ مطلق و عشق بی پایان به حضرت خداوند را در نیّت , زبان و عمل داشته باشیم . که این امر با کار های ظهور ساز در زمان غیبت کبرای مهدی (عج) و با یاری رساندن تمام مسلمین و مومنین و بندگان الهی به آن حضرت (ع) در زمان ظهور , در تمام جهان باید احیا شود و در نهایت , تمام بشریّت به کمال خواهد رسید .
منبع :
[1]ملک الشعرای بهار , م. دیوان اشعار, موسسه ی انتشارات نگاه,1388 .
نویسنده : سید محمد حسین شرافت مولا
تاریخ ارسال :
1399/4/4 در ساعت : 15:43:17
| تعداد مشاهده این شعر :
39
متن های ارسالی برای "نقد" توسط دارنده دفتر شعر قابل مشاهده و تایید نخواهد بود و تنها توسط مسئول بخش نقدها بررسی و تایید خواهند شد. در صورتی که میخواهید نظری را خصوصی برای صاحب اثر ارسال کنید از بخش نظرات استفاده بفرمایید.