ایمیل :   رمز عبور :        فراموشی رمز؟  


آخرین نقدها
نام ارسال کننده : جابر ترمک
درود بر اساتید گرانقدر.... - شعر زیبای استاد و نظرات خوب اساتید را خواندم. تنها چیزی که به نظرم آ   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : ابراهیم حاج محمدی
با سلام و درود. - بر خلاف دیدگاه سرکار خانم بهرامچی بر این باورم که شاعرانگی در بیت بیت این غزل که   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : صادق ایزدی گنابادی
سلام - - گرچه حقیر به استقلال بیت در غزل اعتقاد دارم و کلا چالش ایجاد کردن در خصوص عدم تناسب د   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : مهسا مولائی پناه
   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : حنظله ربانی
درود - متنی ساده بود تا شعر - هم از نظر ساختار و هم از نظر محتوا - دور از شعر بود - اشعار   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : محمد یزدانی جندقی
سلام محمد علی رضا پور عزیز شاعر گرانقدر . - حقیر را به خوانش اشعارتان فرا خوانده اید ؛ از حسن اعتم   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : محمدعلی رضاپور
سلام و درود بر استاد گرانقدرم جناب خادمیان عزیز! - - استادبزرگوار! فرموده تان درست است و حقیر ه   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : صدرالدین انصاری زاده
فرد اعلی نباشیم! - """""""""""""""""""""" - نمی دانم در ادبیات این کشور چه می گذرد. بهتر بگویم:   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : اله یار خادمیان
سلام و درود میلاد مسعود امام زمان بر شما مبارک باد - - جناب رضا پور عزیز بیت ششم مصرع اول   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : رضا محمدصالحی
سلام و عرض ادب - از استاد صفادل همیشه اشعار خوب خوانده ام و این بار نیز ، ضمن احترام به نظر سرکار   ....    لینک شعر مورد نظر


آرشیو کامل



Share



امانت روایت فتح / جام جم











گفت‌وگو با وحيد ضيايي درباره شعر جوان متعهد


 


امانت روايت فتح بردوش همه شاعران سنگيني مي‌كند




وحيد ضيايي از شاعران جوان استان اردبيل است كه بتازگي مجموعه‌اي از شعرهايش را با عنوان «مويه از لاك‌پشت‌هاي 33» منتشر كرده است؛ كتابي كه به صورت غيرمستقيم و البته نو، پيوندي با 8 سال جنگ تحميلي دارد و به نوعي با آنچه ما پيش از اين از شعر دفاع مقدس مي‌شناختيم كمي تفاوت دارد.



يكي ديگر از مولفه‌هاي شعر ضيايي نگاه جهاني است كه در روزگار بيداري اسلامي سطرهاي درخشاني را در شعرهايش رقم زده است. گفت‌وگويي كوتاه با شاعر مويه از لاك‌پشت‌هاي 33 را با هم مي‌خوانيم.



شما را به عنوان يكي از شاعران جوان حوزه دفاع مقدس و ادبيات مقاومت مي‌شناسيم كه در اشعارتان رويكردي متفاوت و مدرن داشته‌ايد. ضرورت اين حضور متفاوت و تازه در ادبيات دفاع مقدس چيست و چگونه است؟



اين‌طور بگويم كه اگرچه حوادث تاريخي در گستره زمان ثابت هستند، اما نگرش ما نسبت به آنها، اين سكون تاريخي را برهم زده و حوادث و رويداد‌ها را از بطن تاريخ بيرون كشيده و در اجتماع و زيستن اكنون‌مان ساري و جاري كرده است. شعر هم مي‌تواند چنين رويكردي داشته باشد.



من به عنوان يك شاعر جوان وقتي به جنگ برمي‌گردم مجموعه‌اي از تجربيات، ديده‌ها و شنيده‌هايم را در فضاي خيال پرورش داده، زمان را در گستره واژه به روز كرده و همه آنها را دوباره مي‌آفرينم.



اين‌طور مي‌شود كه فلان رزمنده كه روي مين رفته در شعر من دوباره برمي‌خيزد، زندگي مي‌كند و در تجربه اكنون من قدم مي‌زند به عبارتي ايمان شهدا و رزمندگان در كلمات من و همچنين در جبهه‌ها هنوز كه هنوز است، مي‌جنگد.



نقش شاعران جوان در خلق چنين فضاهايي و به نوعي گسترش كمي و كيفي گنجينه آثار دفاع مقدس و ادبيات پايداري چيست؟



بين شاعر جوان و شعر جوان مرزي قائلم. آن كه خودش جوان است يا آن كه در شعرش نگرشي جوان دارد و پويا و رو به رشد؟ دسته اول شايد جنگ را نديده اما با همه وجود آن را چشيده است.



مگر نه اين‌كه تاكنون هم ما در جنگ با استعمار جهاني هستيم؟ مگر افغانستان، عراق، ليبي، بحرين، مصر، تونس، فلسطين و... غير از پيكره واحدي است از امت اسلامي كه نسل جوان، جواني‌اش را با حوادث و جنگ‌هاي آن مي‌گذراند؟ مگر ما هنوز در مرزهايمان شهيد نمي‌دهيم؟ پس جنگ تمام نشده و اثرات آن 8 سال دفاع مقدس هم همين‌طور.



امانت روايت فتح بر دوش همه شاعران، از هر نسلي سنگيني مي‌كند و هر چه جلوتر مي‌رويم شاعران اندوخته تجربي و حسي بيشتري در بستر تاريخي از اين ادبيات به دست مي‌آورند.



دورتر‌ها جنبه آگاهي‌بخشي و برانگيزنده اشعار بالا بود، حالا شهود و جنبه هنري آن. دورتر روايت شهيد بود، حالا بيشتر بازمانده‌هاي شهيد. به نظرم شاعران جوان اين دو دهه در هر دو قالب نو و كلاسيك اين مساله را مورد توجه قرار داده‌اند يا بهتر بگويم ناخودآگاه عمل كرده‌اند. هر شعر صراحتي عميق از زخمي كهنه دارد كه تازه است و جوان. برخي شاعران ادبيات پايداري ما خصوصا در شهرستان‌ها از اين دسته‌اند.



فكر نمي‌كنيد برخي حركت‌هاي مدرن كه در بعضي آثار شما هم ديده مي‌شود ممكن است بين مخاطب و شاعر فاصله ايجاد كند؟



هر نگرش نويي در عرصه عمل با مقاومت‌هايي مواجه مي‌شود. عرصه شعر وقتي به مقوله تخصصي شدن گام برمي‌دارد در مرحله اول ريزش مخاطب دارد. مخاطب عادي با ذهن مالوف در فضاي نو سردرگم است، آن را آسمان ريسمان بافي تلقي مي‌كند و حتي در گرايش اشعار سپيد وقتي زبان وارد ساختار قضيه مي‌شود در نبود وزن، مخاطب احساس خلأ مي‌كند. گاه كسي كه عادت به شعر مطنطن و ستايش‌آميز دارد در مواجهه با انبوهي تصوير تخيل محور در محور زباني خاص، نخستين عكس‌العملش عدم لذت از شعر است.



شعر دفاع مقدس يا همان ادبيات پايداري بيشتر در كنگره‌ها و جشنواره‌هاي ادبي سال‌هاي اخير رشد و نمو پيدا كرده است. روند اين حركت را چگونه مي‌بينيد؟



آشنا شدن شاعران جوان با آخرين تلاش‌هاي ادبي و تجربه‌هاي يكديگر از جمله محاسن اين كنگره‌هاست و همچنين رقابت هم باعث بالا رفتن كيفيت كارها مي‌شود؛ تبادل نظر و بحث‌هاي گروهي داوران و شركت‌كنندگان همه در راستاي رشد و تربيت استعداد‌هاست. با وجود اين امروز با اينترنت و برخورداري از فضاي مجازي مي‌توان هر روز يك جشنواره و كنگره برگزار كرد. اكنون امكان صداي شعر و شنيده شدن آن بيشتر از هميشه فراهم شده است.



بامداد محمدي ‌/‌ جام‌جم





 



http://www.jamejamonline.ir/papertext.aspx?newsnum=100855339044


کلمات کلیدی این مطلب :  امانت ، روایت ، فتح ، / ، جام ، جم ، ،

موضوعات : 

   تاریخ ارسال  :   1390/7/7 در ساعت : 21:27:15   |  تعداد مشاهده این شعر :  1162


کسانی که این شعر را می پسندند :

ارسال نقد و نظر برای اعضا

   
ارسال نظر برای غیر اعضا







متن های ارسالی برای "نقد" توسط دارنده دفتر شعر قابل مشاهده و تایید نخواهد بود و تنها توسط مسئول بخش نقدها بررسی و تایید خواهند شد. در صورتی که میخواهید نظری را خصوصی برای صاحب اثر ارسال کنید از بخش نظرات استفاده بفرمایید.

اکرم بهرامچی
1390/7/7 در ساعت : 21:29:17
سلام
ممنون آقای ضیایی مهر استفاده کردم/ خدا یارتون
مژده ژیان
1392/3/5 در ساعت : 1:27:46
درود جناب ضيايي

زادروزتان را مبارك

پاينده باشيد
بازدید امروز : 3,955 | بازدید دیروز : 14,876 | بازدید کل : 123,005,321
logo-samandehi