گاهی اوقات به این سوال می اندیشم که واقعا ادبیات چه فارسی و چه عربی و ... در زندگی امروز ما چقدر موثر بوده است؟ آیا ادبیات باری از دوش زندگی انسان معاصر برداشته یا خود باری بر دوش زندگی انسان معاصر بوده است؟ اگر قدری دقیقتر و جزئی تر به این مساله نگاه کنیم و بخواهیم مساله را بیشتر تبیین کنیم آن گاه سوالاتمان بیشتر خواهد شد مثلا برگزاری جشنواره های مختلف ادبی و شعری چقدر در زندگی انسان معاصر تاثیرگذار بوده است؟ آیا ادبیات این برد و قدرت را دارد تا به صورت وسیعی زندگی انسان را تحت تاثیر خود قرار دهد؟ سوال جدی تری که می توان مطرح کرد این است که آیا ادبیات توانسته است گامی مثبت به سمت تعالی زندگی بشر بردارد یا خیر؟ به نظر شما ـ خواننده ی منصف ـ امروز ادبیات ما چقدر حامل پیام های اخلاقی و انسانی است؟ آیا این انتظار توقع زیادی است از شاعران مسلمان که به اولین وظیفه انسانی خود یعنی گسترش فرهنگ انسانی نیک عمل کنند؟
ممکن است بعضی از ادبا و فرهیختگان بگویند وظیفه هنر این امور نیست. اگر منصفانه به آثار ادبی بعضی از این ها بنگریم در می یابیم وظیفه هنر را . مثلا بیان و شرح وقایع جنسی و استفاده از کلماتی که برای بعضی از تازه به دورانِ بلوغ رسیده ها جذاب است. یا گفتن از گل و بلبل و زلف معشوق و امثال این ها .
امیدوارم روزی فرا برسد که جماعت اهل فرهنگ و ادب درد انسان معاصر را درک کند و از دردهای شخصی عبور کند. تا زمانی که درد یک شاعر اول نشدنش در جشنواره شعر باشد نباید از او توقع داشت که برای کرامت و حقوق انسان ها حرکتی جدی کند.
امروز بیشتر از هر زمانی نیاز به فرهیختگانی است که دغدغه های شخصی کمتری داشته باشند و از دایره ی منیت ها عبور کرده باشند. دوست دارم کمی واضح تر حرف بزنم و بی پرواتر سخن بگویم . من به این ادبیات اصلا خوشبین نیستم. ادبیاتی که تاثیری جدی در زندگی امروز بشر نداشته باشد چندان جای دلخوشی برای انسان معاصر نمی گذارد. شعرهای اجتماعی معاصرمان را مروری کنیم و به دقت و منصفانه داوری کنیم. معمولا شعرهای اجتماعی امروز ما آخرش همراه با افسوس خواننده است و نهایت هنر شاعر در شعر این است که مخاطب آگاه می گوید : آه چه بد ! واقعا متاسفم .
جشنواره ای در مشهد برگزار شد با عنوان سلمان فارسی که بعضی از شاعران شعر گفتند و خواندند و مضمون شعر بسیاری از دوستان درباره سلمان فارسی این بود که ای عربهای بی فرهنگ ! روزبه افتخار ما ایرانی ها است!
این مساله درد دنیای امروز انسانی است؟ دعوا بر سر اسم است و عجم و عرب بودن؟ این یعنی نهایت درک و وجدان شاعر امروز؟ آیا سلمان فارسی به علت فارس بودنش جایگاهی خاص نزد پیامبر داشت؟
سید حسن مبارز
سید حللسسس