کشف و شرح یکی از ابیات حضرت بیدل(حاصلم زین مزرع بی بر نمیدانم چه شد....خاک بودم خون شدم دیگر نمیدانم چه شد) توسط آیات قرانی
کشف و شرح یکی از ابیات حضرت بیدل(حاصلم زین مزرع بی بر نمیدانم چه شد....خاک بودم خون شدم دیگر نمیدانم چه شد) توسط آیات قرانی
قبل ازین که به شرح این بیت پرداخته شود در ارتباط با همین موضع چند بیت
به طور استشهاد آورده میشود.
این مزرعی است کاینجا دهقان صنع پوشید
خونهای زخم گندم در پردة عدس ها
جرم آدم چه اثر داشت که از منفعلی
گشت در مزرع آدم همه دختر پیدا؟
حاصلم زین مزرع بی بر نمیدانم چه شد....خاک بودم خون شدم دیگر نمیدانم چه شد
طوریکه از سیاق کلام استنباط میگرددحضرت بیدل دنیا را به مزرع بی بر یعنی به ذوال دنیا اشاره میکند و خاک و خون را به مراحل مختلف خلقت انسان تشبیه میکندو بعدا خود را در حال نیستی میداند.
و این که خاک چگونه به خون تبدیل میشود توسط آیات قران شرح میگردد؟
فلينظر الإنسان مِمَّ خلق قُلْ سِيرُوا فِي الأَرْضفَانْظُرُوا كَيْفَ بَدَأَ الْخَلْقثُمَّ اللَّهُ يُنْشِئُ النَّشْأَةَ الْآَخِرَة إِنَّ اللَّهَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِير.
(پس بنگرد انسان که از چه چيزي ساخته شده .بگو سير کنيد در زمين پس بنگريد الله بر همه چيز تواناست چگونه آغاز کرد آفرينش راباز الله پيدا کرد آن پيدايش باز پسين را هر آيينه الله بر همه چيز تواناست).
شرح
در اين سفر ايماني نگاهي خواهيم داشت به مراحل خلقت انسان چنانچه که وسايل تحقيقاتي دانشمندان در قرن 21 آنرا به تصوير کشانده اند . و تأملي خواهيم داشت که چگونه قرآن 14 قرن قبل اين مراحل را به تصوير کشانده است .
خاک
اولين مرحله خلقت است
امروزه دانشمندان تأکيد دارند بر اينکه تمام عناصر تشکيل دهنده ي بدن انسان در خاک وجود دارد ، و اين همان چيزي است که قرآن از آن سخن گفته است ، الله تعالي مي فرمايد : ( ومن آياته أن خلقکم من تراب ثم اذا انتم بشر تنتشرون )الروم:20( از نشانه هاي الله اين است که شما را از خاک آفريده است و در حالي که شما بشري پراکنده هستيد .)
چنانچه شیخ اجل سعدی میفرماید
بنی آدم اعضای یک دیگرند
که در آفرینش زیک جوهرند
خون(مراحل نطفه)
از عجيب ترين نمونه هاي خلقت در طبيعت خلقت انسان است !
يک سلول به 100 تريليون سلول تبديل مي شود ، چگونه اين عمليات صورت مي گيرد ، چه کسي اين برنامه ريزي دقيق را انجام مي دهد ، آيا اين به صورت طبيعي خود به خود به وجود آمده يا اينکه خالق و آفريننده طبيعت او را پديد آورده ؟
وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسَانَ مِنْ سُلَالَةٍ مِنْ طِينٍثُمَّ جَعَلْنَاهُ نُطْفَةً فِي قَرَارٍ مَكِينٍ ثُمَّ خَلَقْنَا النُّطْفَةَ
عَلَقةً فَخَلَقْنَاالْعَلَقَةَ مُضْغَةً فَخَلَقْنَا الْمُضْغَةَ عِظَامًا فَكَسَوْنَا الْعِظَامَ لَحْمًا ثُمَّ أَنْشَأْنَاهُ خَلْقًا آَخَرَ
فَتَبَارَكَ اللَّهُ أَحْسَنُ الْخَالِقِينَ .
(و هر آيينه آفريديم آدمي را از خلاصه اي از گل باز ساختيم آدمي را از نطفه در قرارگاه استوارباز ساختيم آن نطفه را خون بسته باز ساختيم آن خون بسته را گوشت پاره پس ساختيم آن گوشت پاره را استخوانهاي چند پس پوشانيديم بر آن استخوانهاي گوشت را باز آفريديم او را آفرينشي ديگر پس بزرگ است خدا نيکوکارترين آفرينندگان).
درین باره حضرت مولانا هم اشارة میکند
حاصل عمرم سه سخن بیش نیست
خام بودم پخته شدم سوختم
والسلام